9. nap – Pánik

Csak Istennél csendesül el lelkem, tőle kapok segítséget.” (Zsolt 62, 2)

Fertőző vagy fertőzött vagyok? Mikor kapom el? Mikor kapják el azok, akik körülöttem vannak? Növekszik a súlyos esetek száma. Gyors szívverés, szorongás, izzadás, görcs-korona pánik. Kontrollálhatatlannak tűnő idegen helyzet, ami nagyon hirtelen és intenzíven változtatta meg az életünket. Pánikvásárlás és pánik megoldások. Elemi erővel feltörő félelem, ami minden korosztályra hatással van. A tehetetlenség, a frusztráció és a kontroll elvesztésének az érzése miatt előfordulhat, hogy nem ismerünk magunkra. Megjelenhetnek olyan reakciók, amelyek korábban nem voltak jellemzőek ránk vagy a környezetünkre.

Társadalmi és egyéni próbatétel. Mit tehetünk a tehetetlenség érzésével szembesülve? „Csak Istennél csendesül el lelkem, tőle kapok segítséget.” Ez a zsoltáros tapasztalata, aki megnyugvást talált Istenben nehéz helyzetében. Isten biztosít minket az Ő jelenlétéről akkor is, amikor „ismeretlen ellenséggel” találkozunk a járvány formájában.

Kedves Olvasó! Ez lehet a Te reménységed is. Pánik, félelem, nehézség idején személyes megtapasztalássá válhat számodra az, hogy megnyugvást találhatsz Istenben. Kérlek, így olvasd el most a 62. zsoltárt és fogalmazz meg Isten előtt mindent, amitől rettegsz, félsz, ami miatt aggódsz, és engedd, hogy Isten formálja lelki körülményeidet, ami hatással lesz az életed minden területére.

(Tóth Dorottya Tünde lelkipásztor)