34. nap – Számok

„A világon nyomorúságotok van, de bízzatok: én legyőztem a világot.” (Jn 16, 33 b.)

A koronavírus kapcsán napról napra friss adatok állnak rendelkezésünkre. Láthatjuk az aktív fertőzöttek, gyógyultak, elhunytak, hatósági házi karanténban lévők és a mintavételek számát. Számok, melyek mögött életek, testi-lelki gyötrelmet átélő emberek, családok vannak. Néhányan függőjévé váltak az adatok figyelésének. A számok hatására félelem, frusztráció vagy tehetetlenség miatti agresszió, szomorúság vagy passzív lemondás is kialakulhat. Ezek a számok bárhogyan is, de hatnak ránk, erejük van.

Te mit érzel kedves Olvasó, amikor szembesülsz a napi vagy heti szintű adatokkal? Engedjük ma, hogy a koronavírus adatok mellet valami sokkal erőteljesebb igazság legyen úrrá rajtunk, amiből erőt meríthetünk. „Ettől fogva kezdett Jézus nyíltan beszélni a tanítványainak arról, hogy Jeruzsálembe kell mennie, sokat kell szenvednie a vénektől, főpapoktól és írástudóktól, meg kell öletnie, de harmadnapon fel kell támadnia.” (Mt 16, 21). Jézus nyíltan beszélt az igazságról és arról, hogy mibe vethetik a tanítványok reménységüket, mialatt emberileg csak az elmúlással és feldolgozhatatlannak tűnő fájdalommal szembesülnek: “De harmadnapon fel kell támadnia.”

A tanítványok azonban elfeledték, amit Jézustól hallottak, és a félelem bezárta szívüket, értelmüket. Csak azt látták, ami körülöttük van és csak az volt hangsúlyos, amit éreztek. Ismerős ez, kedves Testvérem? A tanítványi szívben a feltámadás ereje helyett a gond, a fájdalom és a halál ereje nagyobb. Félnek, bezárkóznak testileg-lelkileg. Mi hoz változást és mi az, aminek nagyobb ereje van ezeknél? Jézus harmadnapon valóban feltámadt, és ezzel újra a szívekbe helyezi, hogy az Ő ereje nagyobb minden emberi körülményél. Jézus feltámadása után így szólítja meg a tanítványokat: „Békesség nektek” (Jn 20,21), „a világon nyomorúságotok van, de bízzatok: én legyőztem a világot.„ (Jn 16,33b.)

A tanítványok erőt, bátorságot és bizonyosságot kaptak ezáltal, hogy Jézus ereje mindennél hatalmasabb és benne valóban lehet bízni. Engedd ma Testvérem, hogy Jézus ereje hasson lelkedre, életedre, miközben szembesülsz a koronavírus adataival. Engedd, hogy Jézus mindent átformáló ereje legyen úrrá rajtad a félelem helyett, kapaszkodj bele Jézusba és abba a reménységbe, amit Ő adhat.

(Tóth Dorottya Tünde lelkipásztor meditációja)