33. nap – Tilalom

„A kert minden fájáról szabadon ehetsz, de a jó és a rossz tudásának fájáról nem ehetsz, mert azon a napon, amelyen eszel róla, halállal lakolsz.” (1Móz 2,16-17)

Vajon mi a közös az alábbi fogalmakban: dohányzás, drogfogyasztás, alkoholfogyasztás, genetikai kísérletek, abortusz? Ezek alapvetően egymástól teljesen eltérő, egymással nem sok rokonságot mutató kifejezések, mégis közös bennünk, hogy legtöbbször a tilalmukkal kapcsolatos viták során kerülnek előtérbe.

Különleges módon az emberek hamar megtalálják a közös hangot, ha valamilyen tilalommal kapcsolatban megmozdul valami. Azért legyünk igazságosak, hiszen nem csak a negatív, hanem a pozitív értelemben vett támogató szerveződésre is igen sok példa van a világban.

A Szentírásban megjelenő első tilalom az Édenkertben élő embernek szólt: „A kert minden fájáról szabadon ehetsz, de a jó és a rossz tudásának fájáról nem ehetsz, mert azon a napon, amelyen eszel róla, halállal lakolsz.” A Teremtő a kert minden fáját az ember rendelkezésére bocsátotta, csupán egyetlen egyre vonatkozóan adott neki tilalmat. Mert vannak dolgok, amikhez az ember még nem elég érett, nem elég nagy. Kicsik vagyunk ahhoz, hogy életekről döntsünk, hogy ítéletet mondjunk másokra, hogy Isten örök tervét meghaladóan lássuk a világ jövőjét, ezektől a Szentírás kijelentése szerint az Úr távol akar tartani minket, mert nem a mi hatáskörünk döntést hozni ilyen ügyekben. Ezek kapcsán kerekednek ki a legnagyobb viták az emberiségben, gondoljunk csak a halálbüntetés, az abortusz, az eutanázia, a génkutatás, a világ keletkezésének és céljának kutatása témaköreire, és máris láthatóvá válnak a törésvonalak ember és ember között.

Idén az egyes nemzeti kormányok a koronavírus-járvány miatti védekezés részeként különféle tiltó rendelkezéseket léptettek életbe azért, hogy megóvják polgáraikat a vírus által okozott betegség lehetséges következményeitől. Butaság lenne azt állítani, hogy ezeknek a tiltásoknak az emberek szabadságát önkényesen korlátozó, pusztán hatalmi céljai lennének, mert ez ellent mondana a józan észnek. A Teremtő sem hatalmának megmutatása érdekében tiltotta el az embert attól, hogy bizonyos dolgokban maga akarjon dönteni, hanem azért, mert tudta, hogy azokhoz nem vagyunk eléggé érettek, és nem segíti elő a boldog jövő ígéretének beteljesedését az azokban való részvételünk.
Az Úr ma is meg akar óvni Téged valamitől. Ha naponként beszélgetsz vele imádságban és igeolvasásban, akkor Ő kijelenti neked, hogy egyes dolgokat miért tilt, mások megtörténtét pedig miért sürgeti számodra.

(Molnár Szabolcs lelkipásztor meditációja)