7. nap – Tolerancia

A türelem és vigasztalás Istene pedig adja meg nektek, hogy egyetértés legyen közöttetek Jézus Krisztus akarata szerint, hogy egy szívvel, egy szájjal dicsőítsétek a mi Urunk Jézus Krisztus Istenét és Atyját.” (Róma 15,5-6)

Ebben a felgyorsult és a vírus miatt átrendezett világban a türelem és a vigasztalás Istene egyetértést, megértést kér tőlünk. Legyünk egymás felé elfogadóbbak, legyünk megértőbbek a családi közösségünkben, a munkahelyünkön, a gyülekezeti alkalmainkon vagy egy-egy hétköznapi bevásárlás során.

Elmondhatjuk, hogy félünk ettől a kialakult helyzettől, ami minden nap körbevesz minket. Már úgy kelünk és fekszünk le, hogy hallgatjuk a híreket, mennyi az újabb fertőzöttek száma, és talán kevésbé halljuk meg azt, hogy már mennyien meggyógyultak. A számok aggódásra adnak okot. Aggódunk, nem vagyunk nyugodtak, és ez megmutatkozik a környezetünkben élő emberek irányába is. Pedig most igazán fontos, hogy toleránsak legyünk mindenkivel, hiszen csak így várhatjuk el, hogy velünk is hasonlóan cselekedjenek. Most össze kell tartanunk, egyéni, gyülekezeti és országos szinten egyaránt.

Ezért kér minket a mindenható Isten, hogy egyetértés legyen közöttünk. Az egyetértés mindig előbbre viszi a kapcsolatunkat a másikkal. Gyakoroljuk ezt, mert csak így tudunk vigyázni egymásra és a környezetünkben élőkre! De ez csak úgy sikerülhet, ha Jézus Krisztus akarata szerint tesszük. Miért? Mert ha az Ő akarata szerint cselekszünk, akkor Őrá nézünk, a mi Megváltónkra és Megtartónkra. Ő az, aki megváltotta életünket, hogy az Ő gyermekei legyünk és maradjunk ezen a Földön, s majd az örökkévalóságban. Ő tud bennünket megtartani és erőt adni, hogy ennek az időszaknak a megpróbáltatásait sikeresen vegyük. Ha az Ő akarata szerint élünk, akkor mindig megmutatja nekünk a helyes cselekedetet Igéjén és Szentlelkén keresztül.

Ezért minden nap figyeljünk Őreá, és hagyjuk, hogy bátorítson minket Igéjén keresztül! Ha így cselekszünk, akkor tudjuk egy szívvel és egy szájjal dicsőíteni a mi Urunkat a gyülekezeti közösségünkben és a kisebb gyülekezetünkben, a családi közösségünkben is. Bátorítson minket a mindenható Isten Igéjén keresztül még ebben az időszakban is a helyes cselekedetre, hogy egyetértésben éljünk!

(Dancsó Zoltán lelkipásztor meditációja)