27. nap – Mentális egészségmegőrzés

„Mert Isten igéje élő és ható, élesebb minden kétélű kardnál, mélyre hatol, az elme és a lélek, az ízületek és a velők szétválásáig, és megítéli a szív gondolatait és szándékait.” (Zsidókhoz írt levél 4,12)

Kedves Olvasó! Hogy érzed magad jelenleg testileg és lelkileg? Milyen gondolatok kavarognak benned? Hogyan éled meg napjaidat ebben a kialakult helyzetben, amiben lassan fél éve vagyunk? Ezalatt az idő alatt miben változtál, esetleg hogyan értékelődött át az életed? Ezek a kérdések ma önvizsgálatra hívnak.

Amikor mindennapi életünk menetét felkavarja egy váratlan egészségügyi járványhelyzet – illetve az ehhez kapcsolódó intézkedések, amelyek ránk is hatással vannak- és tudjuk, hogy nem szűnik meg egyik napról a másikra, akkor egy idő után nagy valószínűséggel vehetünk észre magunkon enyhe vagy súlyos hangulatváltozásokat is. Megtapasztalhatjuk a szomorúságot, frusztrációt, zavartságot. Olyan érzéseket, amelyek korábban talán nem voltak ránk jellemzőek, és amelyek nemcsak a lelkünkre, hanem a testünkre is kihatással vannak. Ilyen például a honvágy fokozódása, hiszen vágyódunk a szeretteinkhez, akiket most nem látogathatunk meg. Az aggodalom a saját egészségünk miatt a vírus terjedése kapcsán, a magány és elszigeteltség érzése, a kontrollvesztettség, frusztráció érzése a korlátozott mozgással, tevékenységekkel és életvezetéssel kapcsolatban. Félelem attól, hogy szeretteink megbetegednek és nem lehetünk mellettük, vagy a gyász nehézsége a betegségben elhunyt szerettünk elvesztése után. Mindezek az érzések – és még sorolhatnánk másokat is – hatással vannak fizikai és mentális jól-létünkre egyaránt.

Ebben a helyzetben szeretnélek bátorítani Isten igéjével: „Mert Isten igéje élő és ható, élesebb minden kétélű kardnál, mélyre hatol, az elme és a lélek, az ízületek és a velők szétválásáig, és megítéli a szív gondolatait és szándékait.” (Zsidókhoz írt levél 4,12). A mindenható Isten igéje képes megadni a lelki egyensúlyt az életünkben, hogy mentálisan is egészségesek legyünk. Az Ő igéje élő, így életet ad a fent említett állapotokban is. Isten azt szeretné, hogy élő kapcsolatunk legyen Vele és ezt ne hanyagoljuk el. Ő testi-lelki egészségben, életben szeretne tartani minket igéjén és Szentlelkén keresztül ezen a földön és majd hit által az örökkévalóságban. Ő az élet forrása, aki biztosítja számunkra az életet.

Isten igéje nemcsak élő, hanem ható is, ami azt jelenti, hogy hatással van ránk. Szeretné formálni az életünket, gondolatainkat, cselekedeteinket minden nap. Az Isten hatással van ránk, hogy törekedjünk a helyes élet megélésére és ezt adjuk tovább, hogy mi is hatással lehessünk környezetünkre.

Isten igéje élesebb minden kétélű kardnál, amely mélyre hatol és belülről kezdi a változást, az erősítést, a lelki sebeink bekötözését és gyógyítását. Fontos, hogy saját magunk meglássuk, milyen lelki és testi állapotban vagyunk, és imádságban odavigyük az Isten elé.

Az Isten igéje olyan mélyre hatol, hogy elér az elme és a lélek, az ízületek és a velő szétválásáig, és megítéli a szív gondolatait és szándékait. Az Ő igéje megítéli a szív gondolatát és szándékát. Ezért kéri a mindenható Isten ma Tőled is: „Fiam, figyelj szavaimra, hajtsd füledet mondásaimra! Ne téveszd szemed elől, őrizd meg azokat szíved mélyén, mert életet adnak azoknak, akik megtalálják, és gyógyulást egész testüknek. Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet, mert onnan indul ki az élet!” (Péld 4, 20-23)

(Dancsó Zoltán lelkipásztor meditációja)