6. nap – Újratervezés

Mert csak én tudom mi a tervem veletek – így szól az Úr -: békességet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövőt adok nektek. ” Jeremiás 29, 11

Mindannyiunk számára ismerős a GPS, ami segít tájékozódni utazásaink során. Megmutatja az előttünk álló útvonalat, és azt is, hogy mennyi idő alatt érhetünk el a tervezett célba. Egy alkalommal, amikor GPS segítségével utaztam, a programot megzavarta, hogy többször is útvonalat változtattam. Egy időután ennyit mondott: „Menj arra, amerre tudsz!” Ez a mondat gyakran eszembe jut olyankor, amikor hirtelen új élethelyzetbe kerülök, amikor nem tudom, hogy merre menjek tovább. Sokszor azt szeretnénk, ha az életben is láthatnánk előre a tervezett céljainkhoz a pontos útvonalat, illetve azt, hogy mennyi idő alatt érhetünk el oda. Azonban jönnek váratlan élethelyzetek, amik teljesen felülírják a terveinket.

Váratlan családi események, megváltozott munkakörülmények, hirtelen megbetegedés, a halállal való fájdalmas szembesülés. Megannyi váratlan esemény, amire nem lehet felkészülni, és ami bizonytalansággal, félelemmel tölt el. Hogyan tervezzem az életemet, amikor nem tudom, hogy mit hoz a holnap?

Ezekben az élethelyzetekben azonban nem vagyunk egyedül: nem engedi el a kezünket Isten, hanem arra bátorít, hogy imádságban vigyük elé bizonytalanságainkat, terveinket, vágyainkat. Csendesedjünk el előtte és keressük az útmutatását az Ő igéjében, a Szentírásban! Ő azt ígéri számunkra, hogy ha hozzáfordulunk, ha őt keressük, akkor bármit is hozzon a holnap, Ő békességgel és reménnyel fog megajándékozni bennünket minden élethelyzetben.

(Szász Anna Boglárka lelkipásztor meditációja)