23. nap – Piros ország

“Ez az én szeretett Fiam, akiben gyönyörködöm, őt hallgassátok!” (Mt 17,5)

Piros ország, sárga ország, zöld ország, mennyország… Ha utazni szeretnénk, akkor előtte érdemes tájékozódni és mérlegelni az utazási szándékunkat. A külföldi országokat három – piros, sárga, zöld – kategóriába sorolta az országos tisztifőorvos. A sárgával és pirossal jelölt országokból való beutazás esetén a határon belépőket szúrópróbaszerűen egészségügyileg szűrik, kérdőívet kell kitölteniük, valamint hatósági házi karantént rendelnek el náluk a korábban megszokott módon. A beutazási korlátozások célja, hogy megakadályozzák a fertőzés külföldről történő behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását.

Az utazást gyakran használjuk a földi életünk elvont megfelelőjének. Az uticélunk pedig a mennyek országa. Ebben az utazásban is érdemes figyelni a jelzésekre. Sokan vannak, akik úgy gondolják, hogy a Bibliában naponta kapnak konkrét parancsokat. Sokszor azonban kiragadott sorokról van szó, amit aztán megpróbálnak ráerőltetni a napi történésekre, ha másként nem megy. Persze így is szólhat hozzánk Isten, de az igével való élés ennél sokkal többet jelent. A teljes Biblia egyre jobb megismerésével, az igében való épüléssel leszünk mi magunk azok, akik tisztább, bölcsebb döntéseket hozunk, Krisztushoz méltó módon cselekszünk.

Nem könnyű egy-egy nehéz helyzetben dönteni. Isten ezt nagyon jól tudja, ezért helyezte el a tíz igét, mint útjelző táblákat, melyek segítik földi életünket. Isten tudta, hogy mi képtelenek vagyunk a törvényt maradéktalanul teljesíteni, ezért elküldte a fiát, Jézust, hogy még inkább megértsük az akaratát. Képtelenek vagyunk tökéletesen megtartani a parancsolatokat, de segítenek odafigyelni Istenre, egymásra és saját magunkra.

Jézus egy szóban foglalta össze, mi a legfontosabb a törvényben. Ez pedig a „szeress” volt. Figyeljünk Jézusra életünk minden napján, hogy megérkezhessünk a földi vándorutunk végén a kívánt célhoz! Ámen.

(Kubinyiné Mikó Ágnes lelkipásztor meditációja)