Debrecen városának és a református egyháznak összefonódó története sokkal több mint 200 éves múltra tekint vissza. A Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség pályázati támogatásból finanszírozza azt a féléves programsorozatot, melynek célja, hogy különböző kulturális programokon keresztül kapcsolatot építsen a gyülekezet és a város lakói, valamint művészeti csoportjai, vállalkozói között.

Az augusztus 6-i projektindító sajtótájékoztató is egy jeles évforduló napjára esett: 395 évvel ezelőtt, 1626. augusztus 6-án ünnepélyes imával kezdődött meg az András-templom, a Nagytemplom elődjének az építése. Az elmúlt évszázadok alatt a gyülekezetet és a várost is számos csapás érte, de mindig képes volt az újrakezdésre. Több mint 200 napi bezártság után ideje, hogy a különböző programok segítségével az emberek is újra nyitni tudjanak egymás és a közösség felé.

A Nagytemplom Debrecen városának a szimbóluma, meghatározza a város arculatát, és a református egyház is meghatározó szerepet tölt be a város életében. Sok történelmi, egyháztörténeti esemény helyszínéül szolgált már a templom, de sokak személyes életének is meghatározó helyszíne, hiszen például itt kötöttek házasságot vagy itt keresztelték gyermeküket. Szeretnénk, ha a „Több mint 200” címet viselő program által ismét sokakat meg tudnánk szólítani, és maguk is megtapasztalnák, hogy mi egy nyitott, szerető közösség vagyunk.” – fogalmazott Oláh István elnök-lelkipásztor, a pályázat projektmenedzsere.

Ember Sándor, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség főgondnoka a gyülekezet sokszínűségét hangsúlyozta köszöntő beszédében. Mint ismertette, az egyházközség több mint 2000 főt számlál, ha az intézményi ellátottakat is számításba vesszük, de számos kiscsoportos alkalom, ifis közösség is várja az érdeklődőket. Hangsúlyozta, hogy mindig is fontos volt a gyülekezet számára, hogy a város lakói és a turisták számára is kedveskedjen: jó példa erre a tavaly átadott harangjáték, mely naponta 4 alkalommal szólal meg, amikor kitárulnak a Nagytemplom ablakai a Kossuth tér irányába.

A szeptemberben induló és jövő év februárjáig tartó programsorozat egyes elemeiről Siteriné Nacsa Mária, a „Több mint 200” program szakmai vezetője nyújtott tájékoztatást. Szeptember 4-én „Több mint 200 forma, szín és illat” néven családi fesztiválhangulatot csempész a Nagytemplom mögötti Emlékkertbe a gyülekezet, melynek részeként délelőtt több mint 200 gyermek alkotónapon vehet részt, délután pedig kézműves játszóház, ősi mesterségek bemutatója várja a családokat, a résztvevők megkósolhatják a Nagytemplom tortáját, a jó hangulatról pedig a Debreceni Népi Együttes gondoskodik.

Szeptemberben és októberben „Több mint 200 lépés” címmel tematikus tárlatvezetéseket tartanak a Nagytemplomban és környezetében, majd októberben az idősek világnapjához kapcsolódva „Több mint 200 szó” címen nyugdíjasok számára vers-és prózamondó versenyt hirdet az egyházközség. Novemberben „Több mint 200 emlék” címmel templomtörténeti vándorkiállítás nyílik a templom Kálvin János Galériáján. „Több mint 200 hang” a fantázianeve az Első Lépés Zenekar adventi koncertjének, majd január 22-én, a Magyar Kultúra Napján a „Több mint 200 gondolat és mozdulat” című programon amatőr és profi színészek előadását tekinthetjük meg. Február közepén, a pályázat utolsó eseményeként nagyszabású zenei programra kerül sor: összeáll egy több mint 200 fős összkar, köztük gyülekezeti kórusok, a Kollégiumi Kántus és a Kodály Kórus énekeseivel.

A “Több mint 200” programsorozat minden eseménye díjmentesen látogatható.