“Több mint 200 címmel” szervezett az elmúlt időszakban rendezvénysorozatot a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség. Az elmúlt fél évben nyolc rendezvényt kínáltunk az érdeklődők számára, melyeknek köszönhetően több mint 1500 résztvevőt sikerült megszólítanunk. Ötven oktatási, kulturális intézmény, vállalkozó, szolgáltató csatlakozott a programokhoz, amin 150 önkéntes dolgozott.

1819. november 24-én az első Nagytemplomi istentisztelet napja – erre a kétszáz éves jubileumra emlékezett meg gyülekezetünk a Több mint 200 programsorozattal. Habár a járványhelyzet miatt az eredeti, 2019-re tervezett időpontokon többször is módosítani kellett, de 2021. szeptember 4-én a Nagytemplom háta mögötti Emlékkertben vette kezdetét a programsorozat. A fél éven át tartó programkínálatban helyet kapott a zene, a képzőművészet, az irodalom, a színművészet, a tánc, bemutatkoztak ősi mesterségek, de nem maradt ki a gasztronómia sem.

A pályázatnak köszönhetően maradandó elemekkel is bővülhetett a Debreceni Református Nagytemplom turisztikai kínálata: létrejött egy templomtörténeti vándorkiállítás, a múzeumpedagógiai foglalkozásokhoz beszereztünk új eszközöket, valamint egy Kossuth Lajost megelevenítő fotófallal is gazdagodtunk.

Azt szerettük volna, hogy minél többen átlépjék a Nagytemplom küszöbét, jöjjenek be ezekre a programokra és itt kapjanak érintettséget abból a lelkiségből, lelkületből, értékekből, abból a gazdag kulturális kincsből, ami itt a miénk, és ők is gazdagabbak legyenek ezáltal – mondta az eseményt lezáró sajtótájékoztatón Oláh István, az egyházközség elnök-lelkipásztora.