Az Útjaink programsorozat idei záróalkalmát 2018. december 18-án tartották a Kölcsey Központ báltermében. A pódiumbeszélgetésen Fekete Károly püspököt, Vad Zsigmond esperest, Kovács Ábrahám egyetemi docenst Gonda László lelkész, egyetemi docens kérdezte.

A beszélgetés kezdetén a résztvevők felelevenítették azokat az első emlékképeket, amelyeket a koreai keresztyénséghez tudnak kötni: a ’90-es évek óta érkező misszionáriusokról, a nemzetközi, egyetemi rendezvényekről és testvérkapcsolati utakról, látogatásokról számoltak be.

Vad Zsigmond egy prezentációban tárta elénk röviden a koreai keresztyénség történetét és kapcsolatát a Magyar Református Egyházzal. A Koreai Presbiteriánus Egyházat 1884-ben alapították, és azóta a szolgálatában folyamatosan gyarapodik, ma mintegy két és félmillió egyháztagja van. Az utóbbi évtizedekben a létszám- és minőségbeli növekedés jellemezte a misszióját. Szigorú szabályok, ugyanakkor mély hit jellemzi hitéletüket: Koreában például csak az lehet presbiter, aki már tizenöt éve a gyülekezet tagja, mindennap jár templomba, aktív missziói munkát végez a közösségében, és tized befizetésével is hozzájárul a gyülekezet életéhez.

Fekete Károly azt a sorsközösséget emelte ki a beszélgetés során, amely összeköthet minket a koreai testvérekkel. Hiszen ugyanolyan nagy seb számukra ez a széttagoltság, mint hazánknak a Trianoni események. „Közös tapasztalás, hogy milyen rossz külön lenni, és nagy a vágy az összetartozás megélésére” – mondta. Kitért továbbá arra, hogy bár igen fegyelmezett a társadalom Koreában, mégis „bevonódnak” az istentiszteletbe, oly módon, hogy a nagyobb hangsúlyoknál, tételmondatoknál „Ámen” vagy „Halleluja” felkiáltással fejezik ki beleérzésüket a prédikáció alatt.

Kovács Ábrahám hosszabb ideig is tartózkodott kint, így betekintést nyerhetett a mindennapokba. Megtudhattuk, hogy dinamikusan növekszik a gyülekezeti tagok létszáma a nagyvárosokban, de a vidéki gyülekezeti élet – létszámában legalábbis – nagyon hasonlít a hazai viszonyokra. „Élő, élettel teli keresztyénség jellemzi őket. Igen erős, inspiráló, archaikus, ugyanakkor modern közösség az övék, amelyeknek megvannak a maga szabályai, de szabadon élhetik meg a hitüket” – zárta szavait.

Az alkalom a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. szervezésében és a Debreceni Advent programsorozat keretében valósult meg.