Kedves Testvérek,

Amint a híradásokból és a Nagytemplom honlapjáról is értesültek a testvérek, múlt héten átadásra került 1000 darab szájmaszk a Református Szeretetszolgálat részére, akik különböző intézményekhez juttatják el ezeket. Hadd osszuk meg a Testvérekkel a Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatójának köszönő levelét.

Kedves Ilike, Kedves önkéntesen szabó-varró Testvérek!

Az egyszerűbb fogalmazás érdekében egységesen ismeretlenül is tegezek mindenkit levelemben. 

Nagypénteken átvettem 1000 darab kiváló minőségű maszkot a Nyitott Ajtó Szociális Központban, melyek óriási segítséget jelentenek a mostani vírustól terhelt időszakban. Szeretném ha tudnátok, hogy az általatok és a szeretetszolgálat megváltozott munkaképességű munkatársai által készített maszkok – melyeket nem csak a cérna tart egyben, hanem a szeretet is, amellyel készítitek azokat –  a mentőszolgálat munkatársaihoz, kistelepülések idős rászorultjaihoz, illetve fogyatékosokat és időseket gondozó otthonok munkatársaihoz és ellátottaihoz kerülnek. Ezek a maszkok emberi életeket menthetnek meg! 

Ti a mostani bezártságotokban is megtaláltátok azt, hogy miként tudtok szeretettel nyitni embertársaitok felé. Hálásan köszönjük nektek, hogy az új és ismeretlen helyzetben nem a nehézségeket, hanem a lehetőséget láttátok meg. 

A dicsőség pedig Istené legyen az elvégzett szolgálatért, aki fenntart Titeket, Minket és mindeneket és bölcsen igazgatja a vírus által sújtott világot is. 

Ő áldja meg önként munkálkodó kezeiteket és adjon nektek erőt a további szolgálathoz, mert a neheze még előttünk van!

Áldást, békességet!

 

JUHÁSZ MÁRTON
ügyvezető igazgató
MAGYAR REFORMÁTUS SZERETETSZOLGÁLAT
1146 Budapest, Hungária krt. 200.
Központi telefonszám: +36 1 273 0449
Honlap: www.jobbadni.hu
Adományvonal: 1358
Egy hívás is segít! 500 Ft/hívás

 

Kedves Testvérek, 

Szeretnénk megköszönni mindazt a segítséget, a szívet melengető összefogást, amit saját gyülekezetünk és más gyülekezetek tagjai, valamint gyülekezeten kívüli lelkes emberek tanúsítottak a szájmaszk készítés során. Eddig összesen 1260 maszkot sikerült elkészíteni, ennek jelentős része kerül intézményekhez, amiről a testvérek különböző híradásokból is értesülhetnek majd.

Amint azt a médiában hallhatjuk, egyre több maszk, érkezik az országba, az állam igyekszik ellátni elsősorban az egészségügyi intézményeket. Remélhetőleg lassan lesz elég maszk az országban, nemcsak az egyszer használatos fajtából. Addig is, ha valaki még szeretne mosható szájmaszkot, lehet tőlünk igényelni a fenti elérhetőségeken.

Most pedig szeretnénk áldott Húsvétot kívánni mindenkinek, Isten jelenléte tegye meghitté és lelkivé ezt a különös körülmények között ünnepelt Feltámadás Ünnepet!

Nincsen itt, mert feltámadt…Máté 28:6

„Aznap, amikor beesteledett, a hét első napján, ott, ahol összegyűltek a tanítványok, bár a zsidóktól való félelem miatt az ajtók zárva voltak, eljött Jézus, megállt középen, és így szólt hozzájuk: Békesség nektek!” János 20:19

 

 

 Kedves Testvérek,

A koronavírus járvány megjelenésével egy olyan problémával találta szemben magát a modern világ, amire senki nem számított. Mindamellett az amúgy is nehéz terhek mellett, amit ez a járvány ránk rótt, külön súlyos problémát jelent, hogy valószínüleg egy hosszabb távra kell berendezkednünk erre a helyzetre.  A megelőzés és a védekezés kiemelten fontos a járvány terjedésének megállításában, ám mindannyian szembesülhettünk azzal a ténnyel, hogy éppen azok a tárgyi eszközök jelentenek hiányt, amelyek a hatékony védekezéshez szükségesek lennének

A Nagytemplom és intézménye, a Nyitott Ajtó Szociális Központ erre a problémára válaszolva szeretné elkezdeni mosható szájmaszkok készítését. Elsősorban a szociális ellátó rendszerekben, egészségügyi intézményben dolgozók számára és a segítő önkéntesek számára készülnek a maszkok, de természetesen a gyülekezet tagjainak, magánembereknek is.

A készítendő szájmaszk prototípusa infektológus szakember jóváhagyásával készült el, két rétegű, zsebbel bővített, mosható, fertőtleníthető, sokszor felhasználható, s amelynek a zseb részébe akár papírzsebkendő(k) elhelyezése által a szájmaszk biztonságossága tovább növelhető. Ez a típusu szájmaszk megfelelő higiénés szabályok betartásával akár 50-60%-os védelmet is nyújthat a használói számára.

A készítés során az anyagok nem jelentenek fertőzés kockázatot (az anyag mosás, fertőtlenítés, vasalás után kerülne az önkéntes készítőkhöz), természetesen akut vagy krónikus infekcióban szenvedők, nyílt sebbel, kanüllel rendelkezők, valamint multirezisztens kórokozó hordozókat arra kérünk, hogy ebben az önkéntes szolgálatban most ne vegyenek részt. A szájmaszk, megfelelő kézhigiénével, maszk viselésével és az otthoni munkaterület tisztán tartásával, biztonságosan előállítható bárki otthonában.

A terv tehát elkészült, de összefogás nélkül sajnos nem tudjuk megvalósítani. Az anyag beszerzése máris jelentős probléma, az üzletekben nem lehet kapni a szájmaszk előállításához szükséges anyagot. Egy kisebb mennyiségű anyag már rendelkezésünkre áll, de ez sajnos nem biztos, hogy le tudja fedni azt az igényt, amivel szembesültünk.

A jelenlegi helyzet miatt épp ezért most Mindenkihez fordulunk:

Amire szükségünk van:

  • anyagra: pamutvászon, lepedő anyag, sűrű szövésű pelenka anyag, fehér cérna, lehetőleg minden fehér színben (kivéve, ha színtartó az anyag és bírja a 95 fokos mosást)
  • önkéntesekre:- varrásban jártas személyekre
    • szabást, vasalást vállaló személyekre
    • szállítást vállalni tudó személyekre (anyagot eljuttatni varrásra, vagy onnan a címzettekhez, stb.)
  • imádkozó emberekre: kérünk minden kedves testvért, hogy ne feledkezzünk el az ima erejéről. Támogassák ezt az ügyet imájukkal, de hordozzák imában azokat is, akik már megbetegedtek, valamint mindazokat, akik annak érdekében fáradoznak, hogy a mostani helyzetben segíteni tudjanak másoknak! Kérjük Istent, hogy mindannyiunk egyéni és közös imádságát meghallva mihamarabb egy új és reményteljes jövőt adjon nekünk!
  • pénzbeli adományokra: a maszkok anyagköltsége kb. 200 Ft-ba kerül darabonként (a maszkvarrás kezdetekor megvásárolt anyag, valamint a pertli és a kalapgumi költsége, önkéntesek védőeszközzel történő ellátása miatt). Mivel nem szeretnénk a maszkokat pénzért árulni, ezért aki teheti, kérjük, hogy a Nagytemplom számlaszámára fizesse be azt az összeget, amivel ezt a közös ügyünket támogatni tudná:

 A Debrecen Nagytemplom Református Egyházközség számlaszáma:

11738008-20080437

a közleménybe kérjük beírni: adomány vírus elleni védekezésre

Önkéntesek jelentkezését és a maszkra leadott igényeket a következő elérhetőségeken várjuk:

Telefonon:

Hétköznap 10-16 óra között: 0652/614-160; 06/52 614-162

Hétköznap 16-20 óra között: 06 30 583 2794

E-mailen: diakonia@nagytemplom.hu 

A szájmaszk készítéséhez szükséges természetbeni felajánlásaikat a Nyitott Ajtó      Szociális Központba lehet eljuttatni: 4026 Debrecen, Múzeum u. 2. sz.

 

A felajánlásokról és megvalósításról folyamatosan be fogunk számolni a Nagytemplom és a Nyitott Ajtó Szociális Központ honlapján.

Hálásan köszönünk minden támogatást és Isten áldását kívánjuk mindenki életére!

Tájékoztatás !!!

Tájékoztatni szeretnénk a Kedves Testvéreket, hogy a szájmaszkok folyamatosan készülnek. Nagyon köszönjük az önkénteseknek a sok munkát és az adományokat.
 
A híradásokban sokat hallani arról, hogy mennyi maszk érkezik az országba. Ezek azonban főleg orvosokhoz jutnak el. Egyéb szociális szervezetek valamint magánszemélyek továbbra is igénylik tőlünk a maszkot, ezért mi folytatjuk a munkát.
 
Aki szeretne maszkot igényelni, megteheti a fenti elérhetőségeken, igyekszünk mihamarabb teljesíteni ezeket a kéréseket. 
 
Továbbra is keresünk varrni tudó önkénteseket, kérjük aki varrásban tudna segíteni, jelezze ezt felénk, a megadott elérhetőségeken. 
Isten áldását kívánjuk mindenki életére!
 
“Tollaival betakar téged, szárnyai alatt találsz oltalmat, pajzs és páncél az ő hűsége.” Zsolt. 91:4