Május 31-én vasárnap, pünkösd ünnepén nyilvános istentiszteleteket tartanak a református templomokban, így a Debreceni Református Nagytemplomban is, ahol a 10 órakor kezdődő alkalmon Fekete Károly tiszántúli püspök hirdeti az Igét. Az istentiszteletre szeretettel várjuk a híveket, valamint élőben követhető lesz honlapunkon, a Gyülekezet Facebook-oldalán, a Duna Televízióban pedig felvételről 11 órától. Az alkalmon a Kodály Filharmonikusok tagjai is közreműködnek.

Pünkösdkor – a húsvét utáni hetedik vasárnapon és hétfőn – a Szentlélek kiáradását, Jézus Krisztus ígéretének beteljesedését, a tanítványok képessé tételét a szolgálatra, az egyház alapítását ünnepeljük. A pünkösd szó görög eredetű, jelentése ötven, hiszen húsvét után az ötvenedik nap.

Hogyan szerepel ez a történet a Bibliában?
Amikor pedig eljött a pünkösd napja, és mindnyájan együtt voltak ugyanazon a helyen, hirtelen hatalmas szélrohamhoz hasonló zúgás támadt az égből, amely betöltötte az egész házat, ahol ültek. Majd valamilyen lángnyelvek jelentek meg előttük, amelyek szétoszlottak, és leszálltak mindegyikükre. Mindnyájan megteltek Szentlélekkel, és különféle nyelveken kezdtek beszélni, úgy, ahogyan a Lélek adta nekik, hogy szóljanak.” (Az Apostolok cselekedetei 2, 1-5)

A Magyar Református Egyház Elnökségi Tanácsa május 27-i ülésén azzal a közleménnyel fordult a gyülekezetekhez, hogy „a járványügyi változásokra és könnyítésekre tekintettel a gyülekezetek a higiéniai szabályok betartásával külön kelyhes úrvacsorát tartsanak”, így tehát a gyülekezeteknek lehetőségük van ennek megszervezésére.

Az országos veszélyhelyzet kihirdetése óta ez lesz az első istentisztelet a Nagytemplomban, ahol a gyülekezet tagjai ismét részesülhetnek az úrvacsora sákramentumában. A gyülekezet vezetősége nagy figyelmet fordít a szükséges óvintézkedések betartására: a lelkipásztorok szájmaszkban és kesztyűben fogják kiszolgáltatni az úrvacsorai jegyeket, melyek közül a bort külön kis poharakban adják át, és a gyülekezet tagjainak az úrvacsora vétel közben is szükséges a másfél méteres védőtávolság betartása. A Nagytemplomban május 31-én a 8, 10 és 18 órakor kezdődő alkalmon is részt vehetnek az úrvacsorai közösségben a gyülekezet tagjai.

Az úrvacsorára előkészítő bűnbánati alkalmakat csütörtökön, pénteken és szombaton 18 órától tartjuk a Nagytemplomban.

Az istentiszteleten közreműködnek a Kodály Filharmónia művészei (Csősz János és Györfi Zsolt – trombita, Tornyai Ferenc – kürt, Alexa Lajos – harsona, Kerekes Imre – tuba, Márku Anikó – timpani, Domján Viktória – fuvola, Dombóvári Zsolt – gordonka, Somogyi-Tóth Dániel – orgona), hogy a komolyzenei művek által még magasztosabbá tegyék az ünnepi alkalmat.