Tisztelettel és szeretettel hívunk és várunk minden kedves érdeklődőt 2020. október 30-án (pénteken) 18 órától Orgona-Harang-Játék reformáció ünnepi hangversenyünkre. A koncert különlegessége, hogy a művészek a zeneműveket a Nagytemplom két orgonáján, valamint 24 harangból álló harangjátékán szólaltatják meg.

Közreműködik: Csorba Gergő és Sárosi Dániel
Konferál: dr. Arany János

A belépés díjtalan!

Különleges zenei élményben lehet részük azoknak, akik október 30-án 18 órától részt vesznek a Debreceni Református Nagytemplom ünnepi koncertjén. Az Orgona-Harang-Játék címet viselő hangverseny különlegessége, hogy a zeneművek egyszerre csendülnek fel a Nagytemplom két orgonáján, valamint a nemrég átadott 24 részes harangjátékon.

Az elmúlt évben nagy sikernek örvendett Csorba Gergő és Sárosi Dániel orgonahangversenye, melynek alkalmával a Nagytemplom két orgonáján egyszerre szólaltak meg a csodálatos zeneművek. Ezt továbbgondolva október 30-án új szintre emelik a művészek a közös játékot: a sípos és elektromos orgonán kívül a nemrég átadott, 24 részes harangjáték is kiveszi a részét a dallamokból.

A péntek esti koncerten felcsendülő darabok egyfajta zenetörténeti utazásra is hívják a hallgatókat. A művészek időrendben haladnak végig az orgonairodalomban: a koncert nyitányaként az egyik legelső, 14. századból származó orgonamű hangzik el, majd aztán klasszikus, romantikus művek kalauzolnak minket tovább. Zenei újdonság is várja a hallgatókat: a Westminsteri Apátság harangjátékának híres dallama is felcsendül a hangversenyen, ahol az orgonadarab egy-egy részletét a debreceni művészek saját átiratukban harangjátékra cserélték. A zeneművek közös megszólaltatása hatalmas technikai kihívást jelent, hiszen a Nagytemplom két orgonája egymástól távol, a szemközti karzaton található, illetve a művészek is háttal ülnek egymásnak, így szemkontaktust sem lehet tartani.

Október 30-án (pénteken) 18 órától az Orgona-Harang-Játék reformáció ünnepi hangversenyére a belépés díjtalan. A templomban az orrot és szájat eltakaró maszk viselése kötelező, valamint kizárólag a kijelölt padsorokban lehet helyet foglalni, így a szükséges védőtávolság biztonságosan megtartható a templomtérben. A koncertet élőben közvetítjük a Debreceni Református Nagytemplom Facebook-oldalán, valamint a www.nagytemplom.hu weboldalon is.