A koronavírus járvány miatti veszélyhelyzet kihirdetése kapcsán a Nagytemplomi Református Egyházközség többféle lehetőséget is talált arra, hogy segítsük a szükséget szenvedőket, és gondozzuk a ránk bízottakat. A gyülekezet lelkipásztorai felvállalták azt a feladatot, hogy naponta 15-20 gyülekezeti tagot megkeresnek telefonon. Teszik ezt azért, hogy tudjunk arról, ki hogyan érzi magát, ki szorul bármiben segítségre, illetve a Lelkigondozás szolgálatát is ebben a formában végzik a veszélyhelyzet idején.

Az önkéntes segítségnyújtás koordinálását pedig a Nyitott Ajtó Szociális Központ végzi. Egyrészt segítenek a hozzánk forduló idősek számára a bevásárlásban, gyógyszerek kiváltásában, valamint március végén textil-szájmaszkok gyártásába kezdtek az önkéntesek. Eddig harmincöten jelentkeztek segítőnek, legyen szó akár varrásról, vasalásról vagy szállításról. A szájmaszk prototípusát infektológus szakember hagyta jóvá, kétrétegű, zsebbel bővített, mosható, fertőtleníthető, sokszor felhasználható, és a zseb részébe elhelyezhető papírzsebkendők vagy gézlapok által a szájmaszk biztonságossága tovább növelhető. Ez a típusú szájmaszk megfelelő higiénés szabályok betartásával akár 50-60%-os védelmet is nyújthat a használói számára.

Az elmúlt két hétben már több mint 1300 szájmaszk készült el, melyből 1000 darabot a Magyar Református Szeretetszolgálat számára adott át dr. Fekete Károly püspök-lelkipásztor, Vad Zsigmond esperes-lelkipásztor és Kiss Ilona intézményvezető 2020. április 10-én. Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója az átadáskor elmondta: a szájmaszkok az Országos Mentőszolgálathoz fognak kerülni, a mentősök és családtagjaik fogják használni őket a szolgálaton kívüli mindennapjaik során.

A szájmaszkok gyártására továbbra is várja az adományokat a Nyitott Ajtó Szociális Központ. Akár alapanyagokkal (pamutvászon, fehér cérna) is lehet segíteni, vagy pénzbeli adományokkal is lehet támogatni a szolgálatot a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség 11738008-20080437-es bankszámlaszámán keresztül. Közleményben kérjük feltüntetni: „Adomány vírus elleni védekezésre”