Szeretettel hívunk és várunk minden kedves érdeklődőt Láng-Miticzky Katalin textil- és képzőművész időszaki kiállításának ünnepi megnyitójára!

IDŐPONT: 2021. szeptember 19. (vasárnap) 11 óra
HELYSZÍN: Debreceni Református Nagytemplom, Galéria
A KIÁLLÍTÁST MEGNYITJA: Oláh István elnök-lelkipásztor
KÖZREMŰKÖDIK: Csorba Gergő gitárművész

A kiállítás november 7-ig látogatható a Nagytemplom nyitvatartási idején, a B-túrára érvényes belépőjeggyel.

A művészről:
Láng-Miticzky Katalin Budapesten született, ma is ott él és dolgozik. Eredeti szakmája, a díszítőfestészet (freskók, szgrafittók, szekkók) világából vándorolt át a textilművészet világába. Ma már a textil markáns önkifejezési mód számára. A hagyományos gobelin technikát ötvözi sajátos, plasztikus hatású felvetéseivel, csomózásokkal, egyéni technikákkal.

Évtizedek óta rendszeresen kiállító művész. Több mint 100 kiállításon vett részt, többnyire egyéni, de csoportos tárlatokon is szerte az országban és határon túl is. Munkái megtalálhatók közintézményekben (Kecskeméti Múzeum, Savaria Múzeum, Iparművészeti Múzeum) és magángyűjteményekben egyaránt, itthon és külföldön (USA, Új Zéland, Svájc, Olaszország, Németország, Franciaország).

Jakobovits Miklós festőművész így jellemezte munkásságát:
Láng-Miticzky Katalin munkái a vitális erőt, a dinamikus, feszülő energiát jelentik, művein az erőteljes képzőművészeti jelek és jelzések úgy jelennek meg, mint maga a mondanivaló, hiszen elsodró formai erejük a lélek mélyéről dobódnak a felszínre, szinte mint a sors, az élet, a formák reményt adó szépsége, mely születő és elhaló formákkal , disszonáns és harmonikus erővonalakkal dobja a néző elé a művésznőben feszülő lelki energiákat, harmóniát. Azt érezzük, hogy témája, művészi hitvallása sugallja az élet nagyszerűségét és maradandóságát.
A képek és textíliák öntörvényűek, olyan munkák, melyek a lélek mélységeiből fakadnak,, melyek nem elbeszélő jellegűek, hanem a látási szenzáción keresztül , az optika erejével hatnak a nézőre. Komolyan veszi, felemeli és tiszteli a nézőt. Radiáló sugaraival az elidegenedésre hajlamos korunkban életerőt, robbanóan vitális festőiséget, új vigasztaló hullámokat küld a tárlatlátogató felé.

A Nagytemplomi kiállításról:
Láng-Miticzky Katalin textil– és képzőművész a Debreceni Nagytemplom galériájában textilművészeti munkáin kívül festészeti anyagot is kiállít. Egyénileg kikísérletezett technikája külön érdekesség, ezek úgynevezett domborképek, melyeket úgy formál, mint szobrász az anyagot. Miután a felület elkészült, lazúros technikával, olajjal fejezi be képeit. A rétegek egymásra rakódása, áttetszősége különös fényhatásokat kölcsönöz képeinek. A Reformáció emlékére és jelentőségére elkészítette a SOLA sorozatát, melyet itt is bemutat. A világ teremtésének legelső mozzanataira készített több képi variációt, melyeket mind táblaképeiben, mind textiljeiben is megformál. Az itt látható két nagyobb méretű textilje “Az Evangélium” trilógiának két mellékalakja “…és beleremegett az ég…” és “…és belerendült a föld…” címmel. A galéria méreteihez igazodva több kisebb méretű munka is szerepel, többnyire a Biblia, Isten Igéje ihlette alkotások, de a természet csodáira nyitott képi megfogalmazások is láthatók lesznek a galériában. Láng-Miticzky Katalin az Úr Jézusba vetett hite szövi be, szövi át minden munkáját.