Váradiné Osváth Ilona textilművész munkáiból nyílik kiállítás a Nagytemplom Kálvin János Galériáján 2018. október 21-én. A „Református és magyar kincseink kötényeken” című tárlat egy hónapon keresztül lesz látogatható.

„Nemcsak nyelvében él a nemzet, hanem jelképeiben is” – vallja Váradiné Osváth Ilona textilművész. A népművészet titkainak megfejtése, megértése napjaink nagy kihívásai közé tartozik. Az alkotó éppen ezért tudatosan keresi a népművészet egy-egy karakterisztikus szimbólumát, és azzal kíván új üzenetet adni az érdeklődőknek a hímzés világán keresztül.

Váradiné Osváth Ilona 1943-ban született Csobajon, és családjában nagyon fontos szereppel bírt a hazaszeretet és a református hit. Nemcsak a lelki értékeket, hanem a kézimunkák szeretetét is otthonában szerezte, hiszen a fonás, a szövés és a hímzés különféle technikáit kisgyermekként elsajátította. A Debreceni Egyetem Természettudományi Karán szerzett vegyész diplomát, majd egy budapesti gyapjúszövőgyár laboratóriumában helyezkedett el. A textil szeretete vezette arra az elhatározásra, hogy a Budapesti Műszaki Egyetemen elmélyítse tudását, és megszerezze textilvegyész szakmérnöki diplomáját.

Amint beleásta magát a magyar népi hímzések szimbolikájába, birtokába jutott annak a tudásnak, hogy milyen történeteket lehet megeleveníteni egy-egy textilen: a szőtteseink, varrottasaink mintakincsének ugyanis nemcsak díszítő szerepe van, hanem mélyebb értelme is felfedezhető azoknak. A Nagytemplomi kiállításon olyan darabokat láthatunk, melyeken az ősi magyar motívumok, valamint református szimbólumok hordoznak üzenetet.

A kiállítást 2018. október 21-én (vasárnap) a 10 órás istentisztelet után nyitja meg Oláh István lelkipásztor. A kiállítás 2018. november 21-ig megtekinthető a Nagytemplom Galériáján. A megnyitóra a belépés díjtalan!