A Zsoltárok könyvének 90. fejezetében olvasható a fenti Igeszakasz, mely Kiss Árpádné palástkészítő népi iparművész, a Népművészet Mestere legújabb kiállításának címét viseli. A Debreceni Református Nagytemplom Galériáján 2019. október 27-én dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke ünnepélyesen is megnyitotta az időszaki tárlatot a közönség számára.

Kiss Árpádné Veres Katalin 1988-ban kezdett készíteni református palástokat, miután feladta könyvelői munkáját. A hagyományos palást fazonját „megreformálta”, valamint a korábban használt paszományok mellett saját alkotású paszományait is használja, melyekhez alapul szolgálnak épített örökségünk motívumkincsei is.

Az elmúlt évtizedekben számos díjjal jutalmazták Kiss Árpádné munkáját: 2008-ban vált népi iparművésszé a magas szakmai körökben, 2016-ban Magyar Kézműves Remek-díjban részesült az Iparkamara által, 2019 januárjában elnyerte Debreceni Megyei Jogú Város alkotói ösztöndíját, munkájának megkoronázásaként pedig idén augusztus 20-án átvehette a Pesti Vigadóban a Népművészet Mestere címet.

„Az édesanyák csodákra képesek!” – kezdte ünnepi köszöntőjét dr. Fekete Károly a Nagytemplom Galériáján. Püspök Úr visszaemlékezett azokra az időkre, amikor végzős teológusként nagy örömként érte őket a hír, hogy az akkor munkával tele lévő palástkészítő professzorné, Szabó László Ambrusné Sárika néni mellett feltűnt valaki, aki el tud készíteni egy palástot a Tiszántúlon: és ez a valaki Kiss Árpádné volt Nyírbátorban. Dr. Fekete Károly elárulta, hogy mai napig nagy becsben tartja azt a palástot, melyet segédlelkészként készített neki Kiss Árpádné, akinek az akkor élete negyedik munkája volt még.

A lelkipásztori palást egyszerűségében is gyönyörű, mesteri kezek nyomán lehet egyedi, de bármilyen könnyű anyagból készüljön is, mi lelkipásztorok tudjuk: a palástnak súlya van. Olyan súly ez, ami emlékeztet, hogy soha ne vegyük könnyelműen azt a szolgálatot, amiben nem rajtunk, az emberen, a testünk alakján és teljesítményén van a hangsúly, hanem azon, aki elhívott és elküldött az Ige szolgálatára, a Krisztus követségében járva.” – zárta megnyitó gondolatait dr. Fekete Károly.
Kiss Árpádné elmondta, hogy munkája során mindig arra törekszik, hogy a palástokban, a paszományokban valahogyan megjelenjen a lelkipásztor egyénisége. Meghatódva emlékezett vissza, amikor 2015-ben dr. Fekete Károly püspöki beiktatására készíthetett palástot, melynek paszományában a Nagytemplom orgonájának mintázata köszön vissza. Ahogyan elmesélte: amikor elkészült a remekmű, édesanyja szavai jutottak eszébe, hiszen olyan palástot adott ki a kezéből, melyre „amikor ránézett, még a szeme is megpihent”.

Kiss Árpádné időszaki kiállítása 2020. január 15-ig látható a Debreceni Református Nagytemplomban.