Istentisztelet a Nagytemplomban

2023. december 24. 10 óra
A valóra vált álom

Az igehirdetés alapigéje: Ézs 61,1–4

„Uramnak, az Úrnak lelke nyugszik rajtam, mert felkent engem az Úr. Elküldött, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek, bekötözzem a megtört szíveket, szabadulást hirdessek a foglyoknak, és szabadon bocsátást a megkötözötteknek. Hirdetem az Úr kegyelmének esztendejét, Istenünk bosszúállásának napját, vigasztalok minden gyászolót. Hamu helyett fejdíszt adok Sion gyászolóinak, gyászfátyol helyett illatos olajat, csüggedés helyett öröméneket. Igazság fáinak nevezik őket, az Úr ültetvényének: őt ékesítik. Felépítik az ősi romokat, helyreállítják a régi omladékokat, újjáépítik a lerombolt városokat, amelyek nemzedékeken át romokban hevertek.”

Az istentisztelet rendje

Preludium: J.S. Bach – In dulci jubilo (BWV 751)

1.    Apostoli köszöntés                                                                             Molnár Szabolcs bo. lelkipásztor

2.    Fennálló ének: 371:1

3.    Bűnvallás és kegyelemhirdetés

4.    Főének: 392:1–4

Kérjük, az éneklés alatt a gyermekek menjenek fel a toronytermekbe
gyermek-istentiszteletre.

5.    Előfohász

6.      Igeolvasás: Lk 1,26–38; 4,14–21

7.      Imádság

8.      Igehirdetés előtti ének: 375:1

9.      Igehirdetés: Ézs 61,1–4                                                       Beszterczey András lelkipásztor

10.  Zenei elcsendesedés:
J. J. Beauvarlet-Charpentier – Plusieurs Noel en tambourin

11.  Imádság, Úri ima, Áldás

12.  Ének: 394:1

13.  Hirdetések

14.  Záróének: 390:1–4

Postludium: César Franck – Sortie

Orgonál: Vad Péter Zsigmond tanár, karnagy

 

Emlékharang

A Rákóczi-harang az elmúlt héten Dr. Berényi István halálának 4.évforulója alkalmából szólalt meg. Istentisztelet után Asztalos József és Asztalos Józsefné (Kiss Jolán) emlékét fogja hirdetni.

„Az igaznak az emlékezete áldott” (Péld 10,7)

HIRDETÉSEK

1.       A Nagytemplom karácsonyfáját Szabó Zsolt és felesége adományozta.

2.       Január 1–8. között a Lelkészi Hivatal, a Nagytemplom és a Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézó zárva tart.

3.       Február 3-án (szombaton) szeretettel hívjuk a testvéreket az V. Nagytemplomi Jótékonysági Bálra. Helyszín: Debreceni Egyetem belső Díszudvara. Jegyek a Lelkészi Hivatalban vásárolhatók 10.000 Forint (felnőtt) és 6000 Forint (3-12 éves gyermek) áron. A bál bevételével a Debreceni Református Egyetemi Gyülekezet „Felnőtté válás” programját támogatjuk, amely a 18-25 év közötti fiatalok elmagányosodása ellen küzd, az önismeretet és a párválasztást segíti.

4.       A Nagytemplomi Művészeti estek 2024-es előadásaira már megvásárolhatók a jegyek, január 30-án Csuja Imre verses estje, március 20-án Eperjes Károly estje lesz hallható a Nagytemplomban. Bővebb információ a nagytemplom.hu oldalon olvasható.

5.       Kapható Csorba Gergő “Adventi Zongorameditációk” és “Karácsonyi Zongorameditációk” című CD-je, amelyen az ünnepekhez kapcsolódó dallamok feldolgozásait hallhatjuk, érdeklődni Csorba Gergőnél lehet.

6.       Idén is van lehetőségünk segíteni a rászoruló családoknak tűzifával. Az adományokat átutalhatják a 11738008-20080437 számlaszámra (közlemény: Tűzifa) vagy személyesen befizethetik a lelkészi hivatalban.

Imádkozzunk az ünnep áldásaiért, a békéért, a menekültekért, a beteg testvéreinkért és a gyülekezetünk megújulásáért. Minden vasárnap imaközösséget tartunk az istentiszteletet megelőzően fél 10-kor az Imateremben.

„…szüntelenül imádkozzatok…” (1Thessz 5,17)

 

A karácsony I. napjának igehirdetői:

8:00 (úrvacsora): Molnár Szabolcs 10:00 (úrvacsora): Dr. Fekete Károly
18:00 (úrvacsora):
Dancsó Zoltán

 

Áldott karácsonyt kívánunk!