A Debreceni Református Nagytemplom Galériáján nyílt időszaki kiállítás 2021. december 5-én “Gyökereinkből álmodott jövő” címmel ifj. Fazekas István fazekas népi iparművész és párja, Sütő Brigitta hímző munkáiból.

Ifj. Fazekas István fazekas Népi Iparművész. Évtizedek óta azon dolgozik, hogy a családi gyökereket ápolja. A hagyományos fekete kerámia mellet szívesen kísérletezik az agyag adta lehetőségekkel. Alkotásai ugyanakkor nem csupán szépek, hanem hasznosak is, míves használati tárgyai lehetnek a mai háztartásoknak. Alkotómunkája mellett fontos feladatának érzi minél szélesebb körben megismertetni a nádudvari fekete kerámiát és a Fazekas Dinasztia történetét.

Sütő Brigitta hímző, a Népművészet Ifjú Mestere. Debrecenbe született és közel négy éve él Nádudvaron párjával ifj. Fazekas Istvánnal. Az egész életét végigkíséri a hímzés és a textilek világa. Alkotómunkájában a népművészetben fellelhető hímzett mintakincset dolgozza fel és teszi azt a mai kor textilkultúrájának részévé. Célja, hogy a gyökerekből merítkezve újat teremtsen.

Ezen kiállítás apropóját az adja, hogy az alkotók megmutathassák, hogy közös életük nem csak a mindennapokban, hanem az alkotómunkában is összeforrt. Így erősítik egymást. Mindezen túl olyan páratlan értéket hordoz, mely hűen mutatja be a népművészet funkcionalitását, a társművészek együttdolgozásának harmóniáját.
A helyesen alkalmazott minta és formaelemek a jelen kor stílusirányzataiba tökéletesen beleillenek. Magas szintű szakmai tudást, kivitelezési módot, és egyediséget tükröz e két fiatal minden alkotása. Brigitta textilein gazdag forma, szín és öltésvariációk fellelhetőek, melyet István letisztult kerámiái tesznek egységessé. Több éves alkotómunkájuk kiemelt darabjai is megtekinthetőek, melyet a Hungarikum pályázat keretein belül alkottak. Brigitta az István által készített edényeinek forma és színvilágát álmodta újjá mai öltözékeken. Számos új és eddig sosem látott enteriőrök tárulnak a látogatók szemei elé, melyek saját mindennapjaink értékes darabjává is válhat.