Fényfestés a Nagytemplomra

„Isten ez országot a jólét és boldogság minden elemeivel megáldotta…”

 

Fényfestés a Nagytemplomra a Függetlenségi Nyilatkozat 175 éves évfordulóján  

„Magyarország a vele törvényesen egyesült Erdéllyel és hozzá tartozó minden részekkel és tartományokkal egyetemben szabad, önálló és független európai statusnak nyilváníttatik, s ezen egész status területi egység eloszthatatlannak s épsége sérthetetlennek kijelentetik.”

A magyar Függetlenségi nyilatkozat Kossuth Lajos által kezdeményezett, 1849. április 14-én a debreceni országgyűlés által kimondott, majd április 19-én az addigra írásban is formába öntött, elfogadott és a széles nyilvánosság számára közzétett dokumentum, amely kinyilvánította a Habsburg-ház trónfosztását, és Magyarország függetlenségét, honvédő szabadságharcban visszanyert szuverén államiságát.

A fényfestést megelőző ünnepi alkalmon a szervező intézmények részéről hallható köszöntőket rövid zenés műsor követi, melyen közreműködik a Credo Együttes és a Debreceni Népi Együttes.

A fényfestés 20 óra és 22 óra között folyamatosan megtekinthető.

A program Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Debreceni Egyetem és a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség összefogásában valósul meg.