Értsük egymást!
Az Istentisztelet Éve a Debrecen Nagytemplomi Református Egyházközségben

 

Átfogó kérdőívet készített a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség és a Debreceni Egyetem Doktoranduszok Kiss Árpád Közhasznú Egyesülete az istentiszteltre járók szokásairól. A kezdeményezés az „Értsük egymást” nevet viseli, ugyanis az egyházközség vezetése fontosnak tartja, hogy ismerje az emberek véleményét az alkalmaikról, arról, hogyan érzik magukat a gyülekezetben.

Átfogó kérdőívet készített a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség és a Debreceni Egyetem Doktoranduszok Kiss Árpád Közhasznú Egyesülete az istentiszteletre járók szokásairól. A kezdeményezés az „Értsük egymást” nevet viseli, ugyanis az egyházközség vezetése fontosnak tartja, hogy ismerje az emberek gondolkodását az alkalmaikról, arról, hogyan érzik magukat a gyülekezetben.

A kérdőívet bemutató sajtótájékoztatón Beszterczey András nagytemplomi lelkipásztor arról beszélt, hogy „egész Európában azzal szembesülünk, hogy egyre kevesebben vannak a keresztyén templomainkban. Egyre több bezárástól és alternatív hasznosítástól hangos a nyugati sajtó. A Nagytemplomi Gyülekezet felelős vezetőiként felismertük, hogy lépnünk kell.” Beszterczey András hangsúlyozta: „fontos, hogy a Biblia üzenete nem változik, Jézus nem változik, tegnap, ma és mindörökké ugyanaz, de az, ahogyan ezt az örömhírt továbbadjuk, magyarázzuk, lefordítjuk, keretbe foglaljuk, nemhogy nem változhat, hanem változás nélkül még azok sem fogják megérteni, akik hallani akarják”.

2023 az “Istentisztelet Éve” a Nagytemplomi gyülekezetben. Oláh István elnök-lelkipásztor arról tájékoztatott, hogy a gyülekezetben az istentisztelet az egyik legfontosabb alkalom, amikor megélik Istennel és az egymással való találkozást az emberek, amelyet a Nagytemplomban” szeretnénk méginkább jobbá tenni. A gyülekezeti tagok 40 százaléka jár templomba, szeretnénk, hogy ez a tendencia javuljon, ezért kezdeményezünk párbeszédet – hangsúlyozta a lelkész.

Engler Ágnes a Debreceni Egyetem tanszékvezető egyetemi decens, a kutatás vezetője hivatkozott a magyar ifjúságkutatásra, amely alátámasztja, hogy a rendszeresen templomba járók száma csökken, ugyanakkor az egyetemi docens arról is beszámolt, hogy a legutolsó adatfelvételhez képest csökkent a nem vallásosok aránya és növekedett a maguk módján vallásosok száma. A szakember kitért arra is, hogy

Kopp Mária féle Magyar lelkiállapot felmérésben kimutatták, hogy a testi lelki egészség védelmében a családi kapcsolatok mellet a vallás és a hit bír a legnagyobb egészségvédő faktorral. „Ezért is tartottuk fontosnak, hogy ezt a kérdőívet elkészítsük és segítsük a nagytemplomi gyülekezet munkáját” – hangsúlyozta Engler Ágnes.

A sajtótájékoztatón aláírták a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség és a Debreceni Egyetem Doktoranduszok Kiss Árpád Közhasznú Egyesülete együttműködési megállapodást.

A kérdőívben kitérnek a vallásgyakorlásra, a személyes hit megélésére, de elsődleges cél, hogy képet kapjon az egyházközség arról, az emberek hogyan gondolkodnak az istentiszteletről és mi az oka annak, ha eljönnek és ha távol maradnak a hitéleti alkalmaktól.

Az online kérdőív kitöltése 15 percet vesz igénybe és január végig van lehetőség kitölteni. A kiértékelő munkát követően az egyházközség vezetése szeretné a tapasztalatokat felhasználni és érthetőbbé tenni az emberek számára a Biblia üzenetét.

A Debrecen – Nagytemplomi Gyülekezet a Kálvinista Róma legismertebb egyházközsége kiemelt feladatának tekinti, hogy a templomba betérőkkel „értsük egymást”.

 

 

A kérdőív itt elérhető:

websiteplanet-qr