A Nemzeti Örökség Intézete az Emlékhelyek Napja országos programsorozattal minden évben a magyar történelemben és kultúrában kiemelt fontosságú helyszínekre kívánja felhívni a figyelmet. A május 14-i programban Debrecen is érintett, hiszen a Református Nagytemplom és Kollégium 2013-ban együttesen kapta meg a Nemzeti Emlékhely címet.
Hazánkban jelenleg 17 épület viselheti a Nemzeti Emlékhely címet, köztük 6 fővárosi intézmény. Nemzeti Emlékhely például az Országház, a Fiumei úti sírkert és a Várnegyed, de a vidéki helyszínek között is kultúránk számára meghatározó épületeket találunk, legyen szó akár az Egri Várról, a pákozdi Katonai Emlékparkról vagy a pannonhalmi Bencés Főapátságról.

A Debreceni Református Nagytemplom és a Kollégium nem csupán a hazai reformátusság fontos helyszíne, művelődés- és politikatörténeti jelentősége a nemzeti emlékhelyek közé emeli. A két épületet az általuk hordozott protestáns szellemiségen kívül tervezőjük személye is összekapcsolja. Az 1802-es tűzvészben – a város sok más épületével együtt – a Kollégium egy része és a templom eredeti épülete elpusztult. A templom újjáépítése egy volt kollégiumi diák, Péchy Mihály tervei alapján történt 1805 és 1827 között. Az épületegyüttes a magyarországi klasszicizmus fontos alkotásává vált.

Az idei Emlékhelyek Napján tárlatvezetéssel kísért közös sétára várja az érdeklődőket a két intézmény. A séta 11 órakor a Nagytemplomtól indul, ahol a templomtéren kívül a padlásteret és a panorámajárdát is megtekinti a csoport, majd a déli orgonakoncertet követően a Református Kollégiumban az iskola- és egyháztörténeti kiállítás, a Nagykönyvtár és az Oratórium is bemutatásra kerül.

Nyitvatartás: 9-13 óra
Belépőjegy: Kollégiummal közös belépőjegy 900 Ft/fő, csak Nagytemplomi belépőjegy 600 Ft/fő