EMLÉKHELYEK NAPJA – Debreceni Református Nagytemplom – 2020. augusztus 29. (szombat)

Nyitva tartás: 9-15 óra
Belépőjegy: egységesen 500 Ft/fő (6 év alatt ingyenes)
Kollégiummal közös belépőjegy: egységesen 900 Ft/fő

PROGRAMOK:
• 9:00 A Nagytemplom története – Ingyenes tárlatvezetés
• 10:30 „Összetartozunk” – Családi élménypedagógiai foglalkozás
• 11:00 A Nagytemplom története – Ingyenes tárlatvezetés
• 12:00 Déli orgonazene
• 13:00 A Nagytemplom története – Ingyenes tárlatvezetés

A Nemzeti Örökség Intézete az Emlékhelyek Napja országos programsorozattal minden évben a magyar történelemben és kultúrában kiemelt fontosságú helyszínekre kívánja felhívni a figyelmet. A hagyományosan májusi Emlékhelyek Napja idén a járványhelyzet miatt 2020. augusztus 29., szombatra lett halasztva. A programban Debrecen is érintett, hiszen a Református Nagytemplom és Kollégium 2013-ban együttesen kapta meg a Nemzeti Emlékhely címet. Az idei programsorozathoz új helyszínként a Szabó Magda Emlékház is csatlakozott.

Hazánkban jelenleg 17 épület viselheti a Nemzeti Emlékhely címet, köztük 6 fővárosi intézmény. Nemzeti Emlékhely például az Országház, a Fiumei úti sírkert és a Várnegyed, de a vidéki helyszínek között is kultúránk számára meghatározó épületeket találunk, legyen szó akár az Egri Várról, a pákozdi Katonai Emlékparkról vagy a pannonhalmi Bencés Főapátságról.

A Debreceni Református Nagytemplom és a Kollégium nem csupán a hazai reformátusság fontos helyszíne, művelődés- és politikatörténeti jelentősége a nemzeti emlékhelyek közé emeli. A két épületet az általuk hordozott protestáns szellemiségen kívül tervezőjük személye is összekapcsolja. Az 1802-es tűzvészben – a város sok más épületével együtt – a Kollégium egy része és a templom eredeti épülete elpusztult. A intézmény szellemi kincseit őrző Nagykönyvtár ebben az időszakban nyerte el mostani arculatát. A templom újjáépítése egy volt kollégiumi diák, Péchy Mihály tervei alapján történt 1805 és 1827 között. Az épületegyüttes a magyarországi klasszicizmus fontos alkotásává vált.

Mindhárom intézmény meghatározó turisztikai látványossága a cívisvárosnak, évente több tízezer látogató keresi fel a tárlatokat. Az Emlékhelyek Napján meghosszabbított nyitvatartási idővel, kedvezményes belépőjegyekkel, városnéző sétákkal, élő interpretációs előadásokkal, családi foglalkozásokkal és további színes kulturális programokkal várnak minden érdeklődőt az intézmények!