A Nemzeti Örökség Intézete országos programsorozata minden év májusának második hétvégéjén a magyar történelemben és kultúrában kiemelt fontosságú helyszínekre kívánja felhívni a figyelmet. A programban Debrecen is érintett, hiszen a Református Nagytemplom és Kollégium 2013-ban együttesen kapta meg a Nemzeti Emlékhely címet.
Hazánkban jelenleg 17 épület viselheti a Nemzeti Emlékhely címet, köztük 6 fővárosi intézmény. Nemzeti Emlékhely például az Országház, a Fiumei úti sírkert és a Várnegyed, de a vidéki helyszínek között is kultúránk számára meghatározó épületeket találunk, legyen szó akár az egri várról vagy a pannonhalmi Bencés Főapátságról.
A Debreceni Református Nagytemplom és a Kollégium nem csupán a tiszántúli reformátusság fontos emlékhelye, művelődés- és politikatörténeti jelentősége a nemzeti emlékhelyek közé emeli. A két épületet az általuk hordozott protestáns szellemiségen kívül tervezőjük személye is összekapcsolja. Az 1802-es tűzvészben – a város sok más épületével együtt – a kollégium egy része és a templom eredeti épülete elpusztult. A templom újjáépítése egy volt kollégiumi diák, Péchy Mihály tervei alapján zajlott 1805 és 1827 között. Az épületegyüttes a magyarországi klasszicizmus fontos alkotásává vált.
Mindkét intézmény meghatározó turisztikai látványossága a cívisvárosnak, évente több tízezer látogató keresi fel mind a Nagytemplomot, mind a Református Kollégiumot. Az Emlékhelyek Napja idén kiemelt jelentőségű a debreceniek számára, hiszen a Nemzeti Emlékhely címet az 1849-es forradalmi események vonatkozásában nyerték el. Idén 170 éve ugyanis az Oratóriumból indult az az országgyűlés, melynek végül a Református Nagytemplom adott otthont, amikor április 14-én kihirdették a Habsburg-ház trónfosztását és a Függetlenségi Nyilatkozatot.
A Nagytemplom hosszított nyitva tartással és kedvezményes belépőjeggyel várja a látogatókat május 11-én. A Nagytemplomban többek között Kossuth-korabeli jelmezekbe bújhatnak a látogatók, családi kincskeresés keretében fedezhetik fel a templomot, délben pedig orgonakoncerttel színesítik a programot. Mindezek mellett az Emlékhelyek Napján kerül kiállításra az az 1806-os emlékirat, melyet Diószegi Sámuel lelkészsége idején jegyeztek, és az András-templom épületéről tartalmaz számos információt. Az eredeti emlékirat az elmúlt év decemberében került vissza az Egyházközséghez, és a rendezvény napjától mindenki számára tanulmányozható lesz a hitelesített változat szövege.

Emlékhelyek Napja – 2019. május 11.
Nyitva tartás: 9-15 óra
Belépőjegy: egységesen 400 Ft/fő (6 év alatt ingyenes)
Program:
9:00 – Kapunyitás
10:00 – Legyél Te is Kossuth Lajos! – Fotózás korhű ruhákban
11:00 – Séta a lelkésszel – Ingyenes tárlatvezetés
12:00 – Déli orgonazene – Sepsy Károly orgonaművész játéka
Egész nap: családi kincskeresés a Nagytemplomban
Az alkalom Facebook eseménye: https://www.facebook.com/events/2346672442019243/