Idén először a Debreceni Református Nagytemplom is csatlakozik az Orgonák éjszakája országos programsorozathoz. A Filharmónia Magyarország által indított kezdeményezés célja, hogy országszerte több száz helyszínen több százezer orgonasíp szólaljon meg ugyanabban az időpontban. Az idei koncertek 2020. augusztus 8-án, szombat éjszaka várják a zeneszerető közönséget.

A Filharmónia Magyarország az elmúlt években mindent megtett azért, hogy a hangszerek királynőjét minél jobban megismertesse a nagyközönséggel. Ezt a célt szolgálja az immár hagyományosan megrendezésre kerülő OrgonaPont sorozat, valamint az Orgonák éjszakája program, amely először 2019-ben várta az érdeklődőket. A múlt évi, sikeres programban több, mint 100 regisztrált eseményen, 4 különböző országban, több mint 100.000 orgonasíp szólalt meg.

Az országos rendezvénysorozathoz idén a Debreceni Református Nagytemplom is csatlakozik. A csodálatos templomi hangszer alapját még az 1800-as években Jacob Deutschmann bécsi orgonakészítő mester tervezte a Kálvinista Róma legnagyobb református templomának. A hangszer azóta számos felújításon esett át – jelenleg 3 manuálos, 52 regiszteres, 4257 síppal büszkélkedő hangszer ékesíti a Nagytemplomot.

2020. augusztus 8-án 22 órakor Csorba Gergő, a Nagytemplomi gyülekezet kántora Johann Sebastian Bach, Johann Pachelbel és Georg Philipp Telemann műveit szólaltatja meg. Az éjszakai koncertre a belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várunk!