keszult_magyarorszag_korm_tamogatasaval_2021-1
Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.  által támogatott EEÖR-KP-1-2021/1-000269 azonosító számú támogatói okirat alapján, 15 000 000 Ft vissza nem térítendő támogatás nyert el a Debrecen – Nagytemplomi Református Egyházközség. A támogatási cél a “Debrecen-Nagytemplom állagmegóvása”.
 
A Debreceni Református Nagytemplom nemzeti Emlékhelyként nemzetünk egyik kiemelt épülete, mely fontos szerepet játszott nemzetünk és a református egyházunk életében. A templom épülete elsősorban egyházi, de kulturális és zenei eseményeknek is helyt ad. Szeretnénk, hogy a templom a következő generáció számára is kiemelten fontos hely legyen, amelyre büszkén tekinthet. 
A jelen pályázati keretében állagmegóvási munkálatok elvégzésére került sor a templom külső részén. A templom párkány alatti részén több helyen elkezdett a fal megrepedezni és nagyobb darabok is leestek a falazatból a templom körüli járdásra. Ezek javítására került sor illetve az időjárás viszontagságainak köszönhetően a festék réteg megkopott, lemállott és javításra szorul. A különösen a templom keleti és nyugati tornyának alján valamint a hátsó részén fedezhetők fel ezek a falproblémák nagyobb számban. 
Mindezek mellett nagyon fontos volt a lábazati kövek tisztítása, állagmegóvása. A pályázatban megvalósult munkálatok elvégzésével egy szebb külsőleg is vonzó templomépületre tekinthetünk.
 
A pályázat keretében egyrészt a Pannongate Zrt. a Templom külső homlokzatának megrepedezett részeit javította ki illetve a templom keleti és nyugati részé tornyának alján , valamint hátsó részen festési munkálatokat végzett el. 10.128.250 Ft értékben. A templom lábazati köveinek tisztítását a Frostal Management Kft. végezte el 4.871.750 Ft értékben. 
 
A támogatott tevékenység Magyarország Kormánya támogatásával valósult meg.