Valaki röviden úgy fogalmazta meg a böjt lényegét: a böjt nem más, mint harc. Nem a másik emberrel, hanem önmagunkkal küzdünk. Belül folyton harcban állunk. A Lélek dolgai és a test dolgai közötti harc ez.

Emlékszünk arra, amikor Jézus böjtölt negyven napon át? A kísértő odament hozzá és kísértette: “Jézus, te már teljesítettél! Nem eszel? Biztos éhes vagy már! Negyven napja étlenül vagy a hegyen. Teljesítettél, most itt az idő, változtasd a köveket kenyérré!” A kísértő tudta, hogy Jézus képes ezt megtenni.

Jézus mit mondott erre? „Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Isten szájából származik.” A táplálék az életet jelenti. Kenyér és egyéb táplálék nélkül meghal a test. Azonban a lélek táplálása nélkül a halálba megyünk, halottak vagyunk. Isten azt akarja, hogy gondoskodj a testedről, de nem akarja, hogy a tested bálvány legyen. A lelkednek is folyamatos táplálásra van szüksége.

A böjt számomra a lélek megerősítése. Leteszünk valamit, ami kedves számunkra. Valamit feladunk, és ugyanakkor valamit beengedünk az életünkbe, a lelkünkbe. Ez nem azt jelenti, hogy addig éhezem, amíg Isten nem tesz valamit az életemben. A böjt lehetőség, mert ilyenkor kinyitom magam a Szentlélek előtt, hogy hívja fel a figyelmemet valamire az életemben, amit eddig észre sem vettem, vagy amin változtatnom kell.

Böjtben is Isten adja a legjobb példát. Isten böjtölt. Gondoljunk bele: Isten feladott valamit értünk. Részben feladta az Istenségét, emberré lett. Azt az állapotot, ami tökéletes mennyei állapot. Otthagyta a földi, sötétségbe jutott emberekért, és vállalta a nyomorúsággal teli életet. Tudjuk, mindezt azért tette, hogy bennünket megmentsen.

Böjtben feladunk valamit, ami nélkül úgy gondoljuk, hogy nem élhetünk. De nem úgy, hogy mások lássák rajtam. Amikor böjtölök, ugyanúgy végzem a napi dolgaimat. Nem látszik rajtam, hogy böjtölök, hiszen nem a külsőn mutatja meg.

Gyakorold akár csak egy napra, nézd meg, hogy mi történik, ha a lelkedet táplálod! De ne úgy csináld, hogy kihirdeted a közösségi oldalakon, hogy böjtölsz, és lássák mások, hogy micsoda remek böjtölő vagy. Azért csináld, hogy Krisztusi emberré válj!

Néhány gyakorlati útmutatást adok ebben:

1. Tervezd meg a böjtöt. Határozd meg, hogy mit hagysz el az életedből. Ételt, italt, étkezést, tevékenységet. Azt is tedd hozzá, hogy mit hozol be az életedbe, hogy a lelki életet erősítsd. Például napi 1 óra Bibliaolvasás, vagy reggel korábban felkelek és imádsággal kezdem napot.

2. Nem állíts be túl magas elvárásokat, hiszen akkor benne van a böjtödben a kudarc veszélye. A test kívánsága túl erősen vonz, és ha elbukunk, akkor pont az ellenkezőjét fogjuk elérni, mint ami a böjt célja lenne.

3. Először ne 40 nappal kezd, hanem rövidebb idővel. 2-3 napi vagy 24 órás böjttel. Például hagyd el a tévénézést, csak telefonálásra használd a mobiltelefont, ne igyál kávét, stb… Természetesen a tervezéskor vedd figyelembe egészségi állapotodat, reális célokat tűzz ki magad elé!

4. Ne csináld egyedül, mert jó, ha van veled valaki, aki veled együtt böjtöl. Sőt, most arra kérlek, a gyülekezetből válassz egy társat. Kérdezd meg, hogy böjtölne-e veled. Beszéljétek meg, hogy mit vállaltok egy vagy két napig, mit hagytok el az életetekből. Beszéljétek meg azt is, hogy mit vállaltok a lelki, spirituális életetekért, miért imádkozzatok. Tartsátok a kapcsolatot, és számoljatok be egymásnak a tapasztalatokról. Támogassátok egymást a böjtben.

5. A cél nem a minél kevesebb étel és ital: a cél, hogy minél többet ismerjünk meg Istenből és minél többet tápláljuk a lelkünket. A lelki harcban csak Istennel van győzelem. A böjtben tapasztald meg, hogy szabaddá válsz a test kívánságaitól, és elkezded az Isten szerint való cselekedeteket.

Oláh István lelkipásztor