Ősszel is folytatódik a Nagytemplomi zenés áhítatok sorozata. Szeptember 6-án 18 órától a Budavári Evangélikus Templom orgonistája, Bán István szólaltatja meg a hangszerek királynőjét a Nagytemplomban.

Bán István 1975-ben született Budapesten. A zongora mellett eltöltött évek után 1990-ben Peskó Györgynél kezdett orgonálni, és egyetemi tanulmányai mellett is folyamatosan foglalkozott orgonazenével. 2001 óta szeretett tanára utódaként a Budavári Evangélikus Templom orgonistája.

A GATE Biotechnológia és Molekuláris Genetika szakán megszerzett diplomája után a zene és az orgona iránti szeretete Bécsbe vezette, ahol 2000-ben felvételt nyert a Bécsi Zeneművészeti Egyetemre Egyházzene szakára, 2001-ben pedig az orgonaművész szakra is. Egyházzenei tanulmányait orgona és improvizáció, karvezetés és vezénylés, valamint ének szakokon 2007-ben fejezte be, orgonaművészi diplomáját 2008-ban szerezte meg. Állandó kántori szolgálata mellett rendszeresen koncertezik ország- és Európa szerte (Budavári Mátyás templom, Szegedi Dóm, Deák téri evangélikus templom, Bécsi Stephansdom, Bécsi Lutherische Stadtkirche, Gráci Dóm, Aix en Provenc-i Saint Sauveur katedrális).

Bán István Nagytemplomi zenés áhítatán többek közt Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn-Bartholdy és Johann Krieger zeneművei is felcsendülnek. Az alkalom kezdetén az Igei szolgálatot Káposztás Gábor, a Nagytemplomi Református Egyházközség beosztott lelkipásztora végzi.

A Debreceni Református Nagytemplomban – amíg a járványhelyzet miatt egyéb döntés nem születik – az őszi időszakban is folytatják a zenés áhítatok sorozatát. A templomban minden második padsorban lehet csak helyet foglalni, valamint kötelező a maszk viselése és a bejáratnál a kézfertőtlenítő használata. A belépés a zenés áhítatra díjtalan!