OK

További információk »

Jelentkezés


NFÜNFÜ
Reménysugár Melegedő

"REMÉNYSUGÁR"

Korunk társadalma egyre újabb kihívások elé állítja az egyházat- így a mi Gyülekezetünket is. Nem baj ez, hiszen így egy kicsit a kényszer is segít minket abban, hogy Isten Országa mozgatórugója lendületet adjon nekünk is.

Már évek óta működött Gyülekezetünkben egy önkéntes közösség, akinek szívügye volt a debreceni hajléktalanok sorsa. Heti rendszerességgel tudott segíteni Gyülekezetünk mintegy 35-40 rászoruló embernek. Isten kegyelme azonban új lehetőséggel ajándékozott meg minket, amikor 2009. január ötödikén megnyílhatott a „Reménysugár”, a Nagytemplomi Gyülekezet hajléktalanok számára létrehozott melegedője.

Több oka is van annak, hogy a Péterfia utca 40. szám alatti ingatlan a „csodák földjévé” vált: Gyülekezetünk három főnek munkahelyet tudott biztosítani – akkor, amikor a legtöbb helyen elbocsátások történtek, ma pedig már 6 munkatársunk végzi szolgálatát a melegedőben. A „Reménysugár” befogadóképessége is meghaladja a korábbi 35-40 főt, hiszen ma már 150 főt fogadhatunk be a működési engedély szerint. Az sem mellékes, hogy a heti egy alkalomból napi ellátásra nyílt lehetőség, tehát hétfőtől péntekig, reggel nyolc órától délután négyig nyitva áll új Intézményünk minden rászoruló, betérni vágyó előtt.

Napi programunk is bővült az idők folyamán: két áhítatunk van – egy 11 órakor s egy pedig délután. Mindkét alkalommal énekléssel is gazdagítjuk együttlétünket. Előadásokat is szervezünk olyan témákban, amelyek a hajléktalanságban lévőket testközelből érintik. Lehetőség van lelkigondozói beszélgetésre; kórházi-klinikai látogatást végzünk a beteg hajléktalanok között; kötetlen beszélgetésekkel, társasjátékokkal megpróbálunk eleget tenni a közösségben való együttlét vágyának is; kapcsolatok keresésével próbálunk munka- és szálláslehetőséget felkínálni. Mindezek mellett pedig a napi szükségletek ellátására is hangsúlyt fektetünk: lehetőség van zuhanyzásra, készleten lévő ruhaadományokból ruhacserére, mosásra, napi egyszeri étkeztetésre, telefonos és postai ügyintézésre – és minden olyan probléma orvoslására, amelyben segítséget tudunk nyújtani, mert meg kell mondanunk azt is őszintén, hogy vannak felmerülő gondok, amikkel mi is csak annyit tudunk tenni, hogy tovább irányítjuk az adott személyt az illetékes szakemberhez. A három állandó munkatárs mellett számos önkéntes is szolgál. Nagy öröm az számunkra, hogy Isten Lelke fiatalokat és időseket egyaránt indít arra, hogy erejükhöz, idejükhöz mérten kivegyék részüket a szolgálati lehetőségekből. A téli krízis időszakban, szombatonként meleg ételt osztunk a város több pontján. Ebben a szolgálatban nagy segítségünkre vannak a debreceni református gyülekezetek, akik 1-1 alkalmat elvállalnak s így nekünk a koordinálás feladata jut.

Jó kapcsolatot ápolunk a DORCAS-szal, és a Magyar Református Szeretetszolgálattal is. Ők ruha-, cipő-, takaró-, és más egyéb adományaikkal nagy segítséget, biztos kapaszkodót jelentenek a „Reménysugár” számára. Ugyanakkor sok magánszemélytől is kapunk felajánlást, amiket szintén örömmel és hálás szívvel fogadunk.

A nyitás óta több, mint 700 rászoruló személy jelentkezett nálunk – így szükségessé vált az épület hátsó részlegének felújítása, az intézmény kibővítése.

Lehetőség van arra is, hogy Gyülekezetünkből ki-ki saját adottságai szerint beálljon ebbe a szolgálatba! Ilyen jó lehetőség például az imádság szolgálata, az adakozás, a „Reménysugár” felkeresése, meglátogatása, vagy akár az önkéntes munkába való becsatlakozás. Isten már eddig is várakozásainkon felül ajándékozott meg bennünket, és hisszük, hogy ez így lesz ezután is! Ha pedig valakit ebben a nagy csodában szeretne használni a mi Urunk, arra kérjük: ne álljon ellen!

Elérhetőségeink:

4026 Debrecen, Péterfia u. 40.

Tel: 52/320-429 52/320-429

Email: remenysugarmelegedo@gmail.com

Honlap: www.nyitottajto.nagytemplom.hu

Következő élő közvetítés vasárnap 10 órakor.